Toimintaterapia Kirsti Ojanen
  • Etusivu
  • Yhteystiedot
  • Terapiat ja arviointi
  • Lisätietoa
  • Etusivu
  • Yhteystiedot
  • Terapiat ja arviointi
  • Lisätietoa

Termejä jA Käsitteitä

Toimintaterapia
Toimintaterapia on lääkinnällistä, asiakaslähtöistä kuntoutusta, jossa asiakas on oman elämänsä asiantuntija ja toimintaterapeutti terapeuttisen toiminnan asiantuntija. Toimintaterapialla tuetaan asiakkaan päivittäistä elämää: itsestä huolehtimista, asioimista, koulunkäyntiä ja opiskelua, työkykyä ja työssä selviämistä, yhteiskunnallista osallistumista, vapaa-ajan viettämistä, leikkimistä ja lepoa.  

Lisätietoja:
Suomen Toimintaterapialiitto
Picture

Kognitiivinen terapia
Käymäni koulutus on antanut valmiuksia soveltaa useita kognitiivisen terapian menetelmiä toimintaterapiaan. Keskeisiä menetelmiäni ovat haitallisten toiminta- ja ajatusmallien tunnistaminen ja käsittely, tilanne- ja ketjuanalyysit, tietoisuustaitoja (mindfulness) hyödyntävä työskentely lasten, nuorten ja perheiden parissa, hyväksymis-ja omistautumisterapian (HOT) työtavat sekä havainnointi- ja kirjaamistehtävät terapiatapaamisten väliaikoina.

Kognitiivisen terapian vaikuttavuus on todettu lukuisissa kontrolloiduissa tutkimuksissa erityisesti aikuisten terapiassa. Lasten terapioissa tuloksellisuudesta on näyttöä erityisesti mm. sosiaalisessa ahdistuksessa, peloissa ja pakko-oireissa. Lupaavaa näyttöä on käytösongelmissa ja neuropsykiatrisissa häiriöissä.

Lisätietoja:

Kognitiivisen psykoterapian yhdistys
Picture
Sensorisen integraation terapia 
Sensorisen integraation terapia on amerikkalaisen toimintaterapeutin ja psykologin Jean A. Ayresin kehittämä neurotieteisiin ja lapsen normaaliin kehitykseen perustuva terapiamenetelmä. Terapiassa kehitetään niitä perusvalmiuksia, joille käyttäytymisen hallinta, toiminnalliset taidot ja erityisesti leikkiminen ja oppiminen rakentuvat. Terapia perustuu turvalliseen vuorovaikutukseen, ja toteutuu pääosin liikunnallisen toiminnan kautta, varta vasten suunnitellussa ja varustetussa tilassa, lapsen aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta tukien. Parhaimmillaan terapia näyttää ulospäin leikiltä,  johon lapsi iloiten osallistuu.
Picture
Sensorisen integraation ja praksian testi (SIPT)
Testi on 4-9-vuotiaille 17 osatehtävää sisältävä normitettu testi, joka on kehitetty erityisesti aistitiedon käsittelyn ja motorisen toiminnan  suunnittelun
l. praksian arviointiin. Testi auttaa ymmärtämään lasten toimintakyvyn, oppimisen ja käyttäytymisen ongelmia, ja niiden taustalla vaikuttavia tekijöitä.     
                       
Testin yhteydessä tehdään myös sensomotoristen perusvalmiuksien arviointi, 
aistisäätelyn ongelmien kartoitus (SPM), vanhempien täyttämä kysely lapsen kehityksestä, toiminnan/leikin havainnointi, vanhempien ja mahdollisesti päiväkodin/koulun haastattelut sekä palautekeskustelu vanhempien kanssa ja perusteellinen kirjallinen palaute. Tämä arviointikokonaisuus antaa kattavasti tietoa lapsen ongelmien luonteesta ja sisältöä kodin, päiväkodin tai koulun ohjaukselle sekä perustaa terapian suunnittelulle.

Lisätietoja:
SITY ry (Sensorisen integraation terapian yhdistys)
Picture
Aistisäätelyn häiriö
Aistisäätelyn häiriö tarkoittaa lähinnä aistimuksiin yli- tai alireagointia sekä aistimushakuisuutta. Nämä voivat esiintyä itsenäisinä, kuitenkin tavallisesti liittyen laajempaan aistitiedon käsittelyn ongelmatiikkaan. Aistitiedon häiriö voi tulla esiin näkö-, kuulo-, tunto-, maku- ja hajuaistimuksiin reagoinnissa, kehotietoisuudessa ja tasapainossa ja liikkumisessa. Ongelmat voivat näkyä voimakkaina esimerkiksi kotona mutta hyvin vähäisinä koulussa - tai päinvastoin. Aistisäätelyn ongelmat yleensä vaikeuttavat lapsen vuorovaikutuksessa olemista, arjessa toimimista ja oppimista.
Picture
Toiminnanohjaus
Toiminnanohjauksella tarkoitetaan keinoja, joilla pyritään saavuttamaan haluttu tavoite. Toiminnanohjauksesta on olemassa useita eri tutkijoiden luomia malleja. 
Psykiatri Thomas E. Brown on kehittänyt seuraavanlaisen jaottelun (vapaasti suomennettuna):

  1. Aktivoituminen: tehtävien ja materiaalien organisointi, ajan arviointi, ryhtyminen
  2. Keskittyminen (focus): keskittymisen säilyminen ja siirtyminen vaihdettaessa tehtävästä toiseen 
  3. Ponnistelu (effort): vireystason säätely, ponnistelun säilyminen/ylläpito, 
    nopeuden/vauhdin prosessointi
  4. Emootiot: turhaumien sietäminen ja tunteiden säätely
  5. Muisti: työmuistin käyttö ja mieleen palauttaminen
  6. Toiminta: oman toiminnan arviointi ja säätely

Thomas E. Brownin määrittelyyn toiminnanohjauksesta voi tutustua hänen kirjassaan Attention Deficit Disorder, the Unfocused Mind in Children and Adults.

Lisätietoja:
Brown Clinic for Attention and Related Disorders
Picture

Haluatko lisätietoa toimintaterapiasta tai onko sinulla kysymyksiä? ota yhteyttä